vrijdag 25 december 2015

De mooiste roofvogel ter wereld

In het kader van onze nieuwe Wildpix roofvogelreis trok ik onlangs met mijn collega Han naar Catalonië, Noord-Spanje. We werken er in een gebied dat aan de voet ligt van de Spaanse Pyreneeën, een uitgestrekt en woest gebied met hoogtes tussen de 1000 en 2000m. Het plan was om er 2 dagen door te brengen in een speciale 'gierenhut' van onze collega's daar. Een hut geplaatst op een open vlakte op ong. 1000m hoogte en goed zichtbaar voor de gieren vanuit alle richtingen.

Op voorhand veel gelezen over de gieren en in deze periode was er het meeste kans op Vale Gier en met heel veel geluk de zeer zeldzame Lammergier.  In de hele Pyreneeën zijn er momenteel zo'n 70 vogels. Ze doen het redelijk goed door zware bescherming en voederplaatsen. Voor mij een absoluut mytische vogel en zonder meer de mooiste roofvogel ter wereld. Waanzinnig mooi getekend en van gedrag ook heel anders. Veel meer op de achtergrond dan de dominante Vale Gieren. Afhankelijk van botten en merg als dieet en dat verkrijgen ze door beenderen vanop hoogte te laten vallen zodat ze breken. Echter in de praktijk zie je vaak dat ze toch ook stukken vlees met een stukje bot in volledig opeten.

Een mooie winterzon met een lichte sluier en abnormale temperaturen van 18°C zo net voor kerst was toch wel vreemd maar aangenaam fotoweer. Dus wij met veel verwachtingen de hut in, hopend op een mooi spektakel.

We hadden de nodige foto en filmcamera's opgesteld om ze echt op alle manieren in beeld te brengen. Ook een kleine 4K videocamera verstopt in de rotsen om met een groothoek echt close up beelden te
maken. We werkten met deze lenzen en bodies: Nikon 200-500mm, Sigma 150-600mm, Sigma 300-800mm, Nikon D4, D4s en D800. 
 
Nadat het voer er lag kwamen al snel de eerste Vale Gieren aan. Erg gaaf als ze met de poten vooruit aan komen vliegen. Snel met velen storten ze zich op de stukken vlees, met veel geruzie tot gevolg wat natuurlijk mooi foto's geeft.
Na enkele uren kwam dan die geweldige verschijning...tussen de Vale Gieren landt plots een Lammergier. Hij zit heel erg verstopt tussen de anderen, we kunnen een paar foto's maken en na minder dan een minuut vertrok hij weer. Maar wij gelukkig dat we hem toch gezien hadden.

Dag 2 begon gelijkaardig maar plots verschenen tot onze verbazing 2 Lammergieren, het was het koppel! Waw! Maar opnieuw zitten ze verstopt en vertrekken ze snel. Toch wat beelden gemaakt en even gefilmd, yes!  Stiekem hopen we dat hij misschien toch terugkomt. Even later worden alle gieren opgeschrikt door iets, alles vliegt weg. Dus is het veld even leeg en kijken we onze beelden na.

Maar dan.... plots een enkele schaduw...nee zou het? Ja!!! Ongelooflijk, de Lammergier helemaal alleen, hij is terug! Hij vliegt enkele keren over de hut en landt dan prachtig recht voor ons. We kunnen het amper geloven en knallen erop los. Wel 20min laat hij zich van alle kanten prachtig bewonderen, hij eet, stapt, draait, nou alles waar je op hoopt. En vliegt dan sierlijk weg, zwevend over de Catalaanse Pyreneeën.

Wat een geluk, we geven elkaar de hand en zijn blij als kleine kinderen. Wat een machtig beest!

Die avond nog stappen we met een gelukkig gevoel het vliegtuig op denken terug aan die magische 20 minuten, en aan de mysterieuze Lammergier die nu weer in zijn bergen rustig de nacht in gaat.Wil je dit zelf ook meemaken? Dat kan, het hele jaar lang. Bekijk onze unieke Wildpix roofvogelreis hier:
http://www.wildpixtravel.com/#!roofvogel-reis-noord-spanje/c1oev


 7 opmerkingen:

 1. Mooi verhaal met mooie platen! De lammergier lijkt meer op een arend dan een gier zo te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een buitengewone ervaring en dito beelden. Terecht dat je hier laaiend enthousiast over bent.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende opnames van deze bijzondere vogels.
  Groeten,
  Roos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geweldige foto's. Kijk ook eens op mijn natuurblog https://natuurgek.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke blog, maar ik heb meer met katten. http://gekopkatten.wordpress.com

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !