vrijdag 4 april 2014

Blauwe heikikkers


Gedurende enkele jaren heb ik me nauwelijks met heikikkers bezig gehouden. Vorig jaar had ik het plan opgevat om dat weer op te pakken. Het seizoen bleek echter verstoord te worden door een late vorstperiode. Daardoor werden de kikkers niet blauw of waren in elk geval niet te voorspellen. Dit jaar een nieuwe poging.
Opnieuw bleek het seizoen erg afwijkend. Normaal gesproken zijn amfibieën het meest actief bij vochtig weer. Bij voorkeur trekken ze dan ’s nachts naar de voortplantingswateren. Dit jaar bleef het droog en helder met overdag zonnig weer en zeer koude nachten. De heikikkers bleken zich hier op aan te passen door alleen overdag actief te zijn. De trek en voortplanting vonden uitsluitend overdag plaats. Dat vond ik wel prima, want ik had me voorgenomen de kikkers met mooi licht te gaan fotograferen aan het eind van de dag. De afkoeling in de avond bleek echter nog sneller dan verwacht. In de namiddag bij dalende zon begon het al flink af te koelen. Nog voor dat het licht echt mooi werd hield de activiteit al op.
Een ander effect van de warme dagen was dat de activiteit in een groot deel van het land tegelijkertijd begon. Loopt normaal het midden van het land een week achter op het zuiden, dit jaar vond de voortplanting op veel plaatsen tegelijkertijd plaats. Dus minder mogelijkheden om de kansen te spreiden.
Het heikikkerseizoen is erg kort. De echte piek met eiafzet duurt maar een dag. De dagen erna blijven er nog wel mannetjes actief en kunnen nog steeds aardig blauw zijn, maar de aantallen nemen snel af.
Toen het allemaal leek te gaan beginnen ben ik eerst gaan verkennen. Ook heb ik me via vrienden, collega’s en internet dagelijks op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Daardoor lukte het om enkele keren op de juiste plek op de juiste tijd te zijn.
Naast de ‘standaard’ plaatjes heb ik vooral geprobeerd om aparte lichtsituatie op te zoeken. Avondlicht, tegenlicht, high-key en reflecties in het water en op de eiklompen. Ook heb ik geprobeerd een heel koor te ‘vangen’ met een groothoeklens. Al met al ben ik dik tevreden over de serie die ik heb kunnen maken.


 
Groeten,
Paul

9 opmerkingen:

 1. Prachtige jaloersmakende serie!

  Groeten, Erik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldige, onderscheidende serie Paul! Vooral die met de reflecties zijn geweldig en uniek. Top!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fantastisch mooi! Heel leerzaam ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Net even anders dan sommige andere fotoreportages, ik vind 't een hele mooie serie. Groet Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een hele mooie serie Paul. Gelukkig was het dit jaar toch een stuk beter dan vorig jaar. Daar ben ik ook wel achter gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !