maandag 16 februari 2015

Live Blog: winter in de Donau Delta Roemenië - DEEL 3

Deze derde week hier in de Donau delta werd bepaald door de winter die eindelijk is aangekomen maar helaas daarbij ook een ijzige wind meebracht. Dat maakt de omstandigheden om te fotograferen niet eenvoudiger. Gelukkig is er wel meer licht en heeft er even een mooie sneeuwtapijt gelegen.

Dus is het eindelijk gelukt om de vaste bewoners van het gebied hier, eens in zonnige en koude situaties in beeld te brengen. Voordeel is ook dat alle waterpartijen hier zijn dichtgevroren wat het voordeel heeft dat er soms wel eens wat over het ijs loopt, en vooral dat er voor de dieren minder voedsel is, dus gaan ze meer op zoek en zijn ze actiever.

Met name de Jakhalzen en Zeerarenden (weeral die ja) zijn opvallend actiever. Ik heb ze erg mooi kunnen observeren in de sneeuw en gelukkig was toen ook de zon van de partij. Eén bepaalde jakhals was heel expressief en bleef zowat 45min allerlei interessante dingen doen...liggen, zitten, geeuwen, likken...zalig voor de foto's.

Een erg fijn moment voor mij, was mijn allereerste otter-foto hier. Al heel lang probeer ik dat dier hier en elders eens te zien en op beeld te krijgen, fascinerend vind ik ze. Al een paar keer zag ik ze hier via een bepaald kanaal oversteken maar telkens op heel verschillende tijdstippen. Observatiescamera's geplaatst maar die brachten ook geen opheldering. Dan maar op goed geluk gaan postvatten onder een simpel camouflage net, in een ijzige koude waar je na een halfuur je handen niet meer voelt en je ogen constant tranen. Je moet er wat voor over hebben...
Na enkele lange pogingen deden ze dan toch waar ik op hoopte, rustig stapend het ijs oversteken.
En dat leverde zowaar mijn eerste goeie otter-foto op. Geen klassiek portret, maar een beeld van hoe je ze normaal zou observeren in hun mooie natuurlijke habitat. Snel voorbij lopend, met hun gestroomlijnd lijf. Echt een heel bijzonder moment voor mij.
 
En zo'n memorabel moment was ook de nachtelijke ontmoeting met een wilde kat. Vanuit een oude schuur waar aan de buitenkant een licht brandde, zouden we een avondje zitten om te zien of er misschien een uil zou langskomen. Groot was onze verbazing toen we plots een wilde kat voor de hut kregen, eigenlijk zelfs mooi verlicht door de kunstlamp buiten. Ze kwam zo dicht dat met mijn 600mm eigenlijk alleen nog een portretshot mogelijk was. Maar wat een indringende blik! Na enkele minuten stapte ze rustig weg. Nooit gedacht zo'n oogcontact ooit te kunnen meemaken. Heerlijk.

En zo komt er een eind aan een speciale periode die ik mocht doorbrengen in een nog specialer gebied. Het lijkt onwaarschijnlijk dat al deze indrukwekkende soorten hier zo samenleven. Maar dat heeft natuurlijk alles maken met de ongewone rijkdom aan vis, nestplaatsen en alle nodige natuurlijke habitats die deze Donau delta te bieden heeft. Eén van de laatste grote wildernissen van Europa, die we moeten koesteren en beschermen. Iets dat je als natuurliefhebber moet gezien hebben!

....
En natuurlijk niet te vergeten: maak dit zelf mee en reserveer je plaats nu! In maart en juni zijn we hier met Wildpix Travel weer op deze exclusieve plaats! Alle info... http://www.wildpixtravel.com/#!donau-delta-in-roemenie/cewz

4 opmerkingen:

 1. Gewedlige serie, waarvan het tweede deel in fraai licht.

  Gr. John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schitterend, de wilde kat en de otter zijn helemaal wow.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldige reis die gelukkig ook veel schitterende beelden heeft opgeleverd. Veel bijzondere ervaringen, met allesbehalve alledaagse soorten. Wat zal je veel foto's gemaakt hebben.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit ziet er geweldig mooi uit! Prachtig om zo een foto uit te printen en op te hangen. Dat geeft een echt hele nieuwe, mooie sfeer thuis!

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !