vrijdag 6 februari 2015

Live Blog: winter in de Donau Delta Roemenië - DEEL 2

De voorbije week was intensief hier met eindelijk de zon die wat wou meewerken. Dat gaf dus mooie kansen om ook eens de unieke landschappen hier in beeld te brengen. Een aaneenschakeling van waterpartijen en eindeloze rietkragen. Dus met het mooie ochtendlicht vaak vroeg op en met aangepast vervoer het gebied in. Een krachtige quad moest mij daarbij helpen want met de regen van de voorbije periode zijn de wegen hier haast onbereikbaar, modder wel 60cm diep.

In deze wintertijd is het licht vaak erg mooi en zacht. Ook als er aan het eind van de dag wat zware wolken aankomen, krijg je geweldige contrasten tussen riet en donkere lucht.

Na de landschappen weer vaak de hut in, waar de jakhalzen en Zeearenden weer super mooi langskwamen. Er is één adult koppel Zeearenden dat hier dominant aanwezig is, maar op een namiddag kwam er spektakel voor de hut, toen maar liefst 5 andere Zeearenden plots verschenen. Adulte en jonge exemplaren en daarbij nog eens 2 nieuwsgierige jakhalzen! Helemaal geweldig om die dan nog eens samen in beeld te hebben. Uniek toch wel.

De jakhalzen blijven ook dominant aanwezig. Hun gedrag is heel boeiend om te zien. Ze lijken erg stoer maar zijn heel schuchter. Telkens weer kijken ze eerst lang vanuit de verte om de omgeving te verkennen. Als ze dichterbij komen is dat heel onzeker, vaak sluipend tegen de grond en met veel expressie. Heerlijk als fotograaf dus.

Met een klein bootje de grote delta in, is ook steeds weer een indrukwekkende belevenis. Rondvaren door kleine kanalen vol rietkragen, dode bomen en dan plots grote stukken open water. Met wat geluk kom je daar dan zijn mooiste bewoner tegen, de zeldzame Kroeskoppelikaan.
Proberen te benaderen, boot stilleggen en ik had het geluk dat er twee rustig bleven zitten. Wat een mooie vogels met die expressieve kop en kleur, maar vooral gigantisch als ze opvliegen is het waw, 3m spanwijdte!

Kortom een mooie tweede periode hier, op naar de derde. Wordt weer boeiend en spannend met het testen van plaatsen voor Otters, Zwarte specht, Hermelijn en Kerkuil. Tot gauw dus...

En natuurlijk niet te vergeten: maak dit zelf mee en reserveer je plaats nu! In maart en juni zijn we hier met Wildpix Travel weer op deze exclusieve plaats! Alle info... http://www.wildpixtravel.com/#!donau-delta-in-roemenie/cewz
 


1 opmerking:

Uw reacties zijn onze motivatie !