zaterdag 16 augustus 2014

Reeënbronst 2014Reeënbronst 2014


Voor mij als natuurfotograaf zijn er natuurlijk een hoop verschillende onderwerpen die je kunt fotograferen. Zo maak ik zelf zo af en toe een reisje om een bepaalde diersoort te fotograferen. Maar ik heb ook een paar onderwerpen die jaarlijks weer terugkomen. Eén daarvan is in september de hertenbronst waar ik een week verlof voor opneem om het optimaal mee te kunnen maken, nog zo één is de reeënbronst. Deze gebeurtenis blijft mij trekken en ook dit jaar ben ik er weer meerdere malen opuit geweest om te proberen wat van de reeënbronst op de foto te krijgen. Voor deze zomer had ik geen reis staan dus ik kon me vol op de bronst in eigen land richten. 

Ik ben een liefhebber van het eerste (half) uur van de dag maar terwijl ik dit typ besef ik me ook weer dat dat helemaal niet zo is want om in je vakantie bijna elke ochtend om half 5 op te staan is helemaal niet leuk. Maar als je foto's wilt maken in het eerste zonlicht van de dag zul je toch vroeg op moeten staan. Een andere optie zou natuurlijk zijn om 's avonds te gaan fotograferen maar ik mis dan toch vaak de elementen als grondmist die de setting net even mooier kunnen maken. Ook vind ik de fotomogelijkheden voor dierenfotografie in de ochtend beter dan in de avond. Genoeg gejammerd, die ochtenden zijn voorbij en daar voel ik nu niets meer van. 

Door met zonsopkomst al in het veld te zijn krijg je op heldere ochtenden het mooiste licht van de dag te zien. Het warme gouden zonlicht is er vaak maar even en ik probeer daar optimaal gebruik van te maken. Ik vind dit soort licht het beste tot zijn recht komen als je er tegenin fotografeert. Dus ook dit jaar heb ik (weer) een aantal tegenlicht opnames gemaakt. Ook heb je van die ochtenden dat het bij aankomst helemaal dicht zit met de mist. Is natuurlijk een prachtige sfeer maar maakt het een stuk moeilijker om de reeën  te vinden. Gelukkig vond ik en bok en mijn autofocus had na even zoeken de bok ook scherp. De zomerzon is zo sterk dat je bij opkomst de mist in enkele minuten ziet verdwijnen. 


Zelfde bok nog geen kwartier later. Zulke ochtenden brengen zoveel sfeer met zich mee dat ik vaak ook gewoon even om me heenkijk en geniet. Je kan altijd wel door je zoeker blijven turen maar het meeste is daaromheen te zien. 


Met de bronst is één ding zeker, zie je een geit dan is er altijd ergens een bok in de buurt. Ook hier zag ik de geit staan en na een kleine zoektocht vond ik ook de bok niet ver van haar. Waar de geit nog een soort van mijn aanwezigheid af weet laat de bok mij totaal links liggen en heeft alleen oog voor het geitje. Ook als de geit besluit het bos weer in te wandelen probeert de bok er alles aan te doen om dat te voorkomen en de bok jaagt het geitje recht mijn lens in. Ik had ze kunnen aaien...
Het hoogtepunt van deze bronst is een gevecht geweest dat twee bokken recht voor mij hadden. Ik was al een tijdje bezig met het fotograferen van een bokje dat elke keer wat onrustig om zich heen keek. Ik wist niet waarom maar ineens komt er uit de struiken een andere bok aanstormen.Snel focussen op de aanstormende bok en ook deze had totaal geen oog voor mij. Nu niet omdat er een geit aanwezig was maar een indringer. Maar de indringer was eigenlijk niet van plan om heel ver weg te rennen en vlak voor me kwamen de twee tot stilstand. Ineens klapten ze boven op elkaar. Het ging er keihard aan toe. Ik zat (achteraf nagemeten) er 28 meter vanaf en met een 600mm is dit voor één ree geen probleem maar 2 vechtende reeën is al snel wat krap in beeld en ik probeerde uit alle macht de twee redelijk in beeld te krijgen. 

Ik heb wel vaker gevechten gezien maar dit was en heel dichtbij en duurde volgens mij buitengewoon lang. Door het vele schieten raakte de buffer van mijn camera vol en moest wachten tot de beelden op de kaart werden bijgeschreven. Dit zijn van die momenten waar  je de mooie verkoopspecificaties uit de folder echt nodig hebt en als dan op zo'n moment je buffer volloopt en je klik............klik...........klik hoort in plaats van de gebruikelijke 10 beelden per seconde zou je het liefst het ding tegen de boom willen gooien!Zo af en toe doken de twee half achter een bremstuikje maar ik kon nog soort van onderstaande foto maken waar je duidelijk een pluk haar in de stangen van de bok ziet zitten. Je zag de nekken van beide dieren ook af en toe in een houding dat je dacht dat er wel eens doden zouden kunnen vallen. Uiteindelijk was de winnaar bekend en de ene bok werd door de andere bok nog een eindje achterna gezeten en was het feest over. Behalve voor mijn buffer want die had nog even nodig om mijn beelden van een tijdje geleden bij te schrijven :).  


Al met al toch wel weer een mooie bronst gehad met een paar mooie ochtenden en aan die ochtenden klamp ik me dan vast om er de volgende bronst weer zo krankzinnig vroeg mijn bed voor te verlaten.

Nu op naar de herten!

René Visser


5 opmerkingen:

 1. Heel mooie serie. Zou ik ook vroeg voor uit bed willen komen.
  Vind met name de aanstormende bok erg fraai.

  tot volgende jaar weer :-).

  gr. Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie serie, die vechtende beelden zien er strak uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende serie. Zelf ben ik een paar keer 's avonds geweest, maar je mist dan inderdaad de sfeer die jij hier wel hebt getroffen. Prachtig! Volgend jaar toch maar naar de vroege uurtjes...

  Groet,
  Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !