woensdag 5 februari 2014

Om stil van te worden...Steenarenden in Zweden

Het jaar beginnen met een trip richting Noord-Zweden om te proberen steenarenden voor de lens te krijgen...er zijn ergere dingen in het leven.
Met veel plezier dus richting Skelleftea in het hoge noorden en afgesproken met een zweedse collega fotograaf die een prachtige hut heeft in een stuk privé bos. Om jaloers op te zijn als je t mij vraagt. Daar volgt hij al zowat 20 jaar de steenarenden in de omgeving en hij heeft het voor elkaar gekregen dat ze zich regelmatig rond de hutten laten zien.
Althans daar hoop je op want het zijn absoluut 100% wilde vogels en dat wil zeggen onvoorspelbaar en ontembaar. En zo hoort het ook.

Dus met veel zin begonnen aan een vierdaagse in de hut. Heerlijk met een houtkacheltje waar je de eerste thee op kan zetten in de ochtend, terwijl je het zweedse woud hoort wakker worden. Zo wil je wel elke ochtend opstaan. Een grote luxe voor een natuurfotograaf in elke geval. Materiaal klaar, alles nog pikdonker, benieuwd wat we gaan meemaken.

Spechten en goudvinken zijn vaak de eerste lawaaimakers. Daarna worden de gaaien wakker en die hebben graag een ochtenddiscussie met de eksters. Dan komen de grotere jongens, de raven. Hun geluid galmt door het bos vanop honderden meters. Daar moet je goed voor opletten want zij zijn de 'boodschappers' van de Steenarenden.

Beetje lastig was het weerbericht, veel sneeuw en grijs weer voorspeld. Dus lastig fotograferen want de autofocus is niet zo happig op die witte vlokken, maar dat gingen we wel zien. En zo was het dus ook, de eerste dag werd het licht en begon met serieuze sneeuwbuien. Maar ook gelijk met goed nieuws want we hoorden zowaar 2 steenarenden roepen.
Meteen al de nodige adrenaline en in de schemering zagen we ze zitten, zij aan zij in een hoge den. Yes!, ze waren er, maar zouden we ze voor de lens krijgen?

Vanaf het moment dat het licht haalbaar was probeerden we meteen. De arenden begonnen te vliegen en ja hoor ook mooi landen in de sneeuw zoals we hoopten. Ongelooflijk machtige vogels zijn het, groot en statig, tegelijk ook sierlijk en prachtig van verenkleed. Het was een af en aan vliegen van 4 verschillenden arenden die regelmatig nog eens in gevecht gingen. Gewoon te gek om te zien allemaal! Je krijgt er niet genoeg van.

Dat geluk hadden we 3 van de 4 dagen. Telkens weer waren ze er, met regelmatig lange stille momenten zonder iets en dan onverwachts weer actie, dus indommelen was niet aangewezen. Drie dagen hetzelfde sneeuwachtige weer tot we de laatste dag een open hemel kregen aangeboden. En alsof ze ons wilden pesten, kwamen ze die dag niet. Zo zie je maar dat slecht weer niet steeds minder resultaat betekent.

Het is een geweldige reis geworden met toch wel heel fijne beelden als resultaat, en vooral met ongelooflijk mooie herinneringen en een groot ontzag en respect voor de keizer van de roofvogels, de Steenarend.

(Deze reis kan je zelf ook meemaken via www.wildpixtravel.com)9 opmerkingen:

 1. Mooi verslag en geweldige foto's Martin. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie verhaal, heerlijke plaatjes! denk dat ik ook maar eens een spaarpotje ga maken voor een trip naar Zweden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig en ook nog eens mooi ge(be)schreven!
  Mooi blog dat er lekker fris uitziet. Blijf dit in de gaten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige beelden en verslag! Moet ook maar eens gaan sparen voor deze bestemming...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeer fraaie beelden Martin!
  Lijkt me fantastisch om zoiets mee te maken.

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Martin, erg mooi zeg. Ben er zelf ook al geweest maar nog niet met zoveel sneeuw. Vraag me af of je betere foto's gemaakt had op een zonnige dag.

  gr. Erik

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !