maandag 19 augustus 2013

Vuurvliegjes

Het is alweer een maand geleden, maar toch de moeite waard om een blog over te schrijven: vuurvliegjes!
Voor het tweede jaar op rij ben ik, aangespoord door mijn collega Douwe Schut, op jacht geweest naar vuurvliegjes. Echt een magische ervaring!

Even vanaf het begin. Vuurvliegjes ofwel glimwormen zijn in feite kevers. In Nederland komen 3 soorten voor. Alle drie zijn ze vrij zeldzaam. De grote of gewone glimworm is het meest algemeen. Van deze soort geven alleen de stilzittende vrouwtjes licht. De kortschildglimworm is de meest zeldzame soort en kan niet vliegen. Dan is er nog de kleine glimworm (Lamprohiza splendidula), waarvan de vliegende (!) mannetjes licht geven. Ze zijn zeldzaam en vooral te vinden in Zuid-Limburg en het Rijk van Nijmegen. Ze zijn slechts een korte periode in het jaar actief en dan ook slechts een korte periode na zonsondergang.

Langzaam wordt het donkerder in het bos. Er heerst stilte en er gebeurt niets. Je vraagt je af of ze er wel zijn. Is de dag niet goed, zijn ze niet actief? Nog wat langer wachten… En dan, plots verschijnt er een klein groen lichtje, geruisloos zonder aankondiging. En dan nog een en nog een. Binnen de kortste keren vliegen er overal kleine groene lampjes door het bos. Ik begin foto's te maken. Nu is het 'geweld' maximaal. De camera klikt en ik geniet. Wow, een echt magische ervaring! Dat gaat een half uurtje zo door, misschien 3 kwartier. Dan, even geruisloos als ze begonnen gaan er steeds meer lampjes uit. Een enkeling houdt vol, maar het spektakel is weer voorbij.

Fotografisch vormde het een hele uitdaging, want het doel was niet om de beestjes zelf te fotograferen, maar de lichtsporen die de rondvliegende vuurvliegjes achterlaten. Je werkt na zonsondergang in het bos, dus het wordt met de minuut donkerder totdat je vrijwel geen hand meer voor ogen ziet. De camera heb ik dan ook al opgesteld en scherpgesteld voordat het donker wordt. Daarna is corrigeren niet meer mogelijk. De lichtsporen zijn voor het oog best helder, maar vergt voor de camera al het mogelijke licht dat beschikbaar is. Ik heb mijn meest lichtsterke lenzen gebruikt, een 1.8 en 2.8 lens en dan vanzelfsprekend op volle opening. De meeste beelden heb ik op iso 6400 gemaakt en met sluitertijden van 10 tot 30 seconden! Daarvoor ben ik heel gelukkig met de moderne camera's. Dat was jaren geleden onmogelijk geweest. 

Vaak vlogen er meerdere vuurvliegjes door het beeld. Om er zoveel mogelijk op de foto te krijgen kun je nog veel langer gaan belichten. Daar zitten echter beperkingen aan. Het beeld kan gaan overbelichten en met dergelijke hoge iso-waarden neemt de ruis ook sterk toe bij echt lange sluitertijden. Ik heb daarom een truc toegepast die veel gebruikt wordt in sterrenfotografie, waarbij je die geweldige strepen krijgt en toch een mooi belichte foto. Je neemt dan namelijk niet één foto met hele lange sluitertijd, maar meerdere met een wat kortere sluitertijd. Die leg je vervolgens in photoshop op elkaar met een geweldig resultaat. 

 Groeten, Paul

11 opmerkingen:

 1. Waw Paul dit is echt eens wat anders, wat gaaf zeg. Een geweldig idee en perfect uitgevoerd. Heel knap hoor, proficiat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat bijzonder om te zien!
  En wat mooi vastgelegd.
  Je informatie is ook een hele leerzame.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fantastisch!!! Ik had er wel eens aan gedacht om te doen, maar nog nooit uitgevoerd. Super gedaan en weer eens wat nieuws in natuurfotoland. Groeten, Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow. Mooi en heel bijzonder beeld.

  Mvg,

  Edward

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prachtig vastgelegd, magisch !!!

  http://koenraaddm.wordpress.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 6. prachtig ik heb ze vorig jaar hier voor het eest in me leven gezien ik ga nu elke avond kijken
  heb ook al geprobeert ze op beeld vast te leggen maar helaas
  ik ben zo gefacineert het likt wel een verslaafing
  ik heb ze hiet in nijmegen op de kopse hof gezien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ontzettend mooi! Ik heb voor een tweede keer in mijn leven vuurvliegjes gezien. De eerste keer in 1988, een stuk of 8 vliegend boven mijn hoofd toen ik in de Ardennen op het terras sliep i.v.m. de warmte. Vanavond 25-7-2015 om 22.30 uur twee vuurvliegjes die aan het paren waren. Het vrouwtje gaf een mooi helder licht terwijl het mannetjes er bovenop zat. Het duurde ca. 20 minuten. Wat mooi om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De datum is 26-7-2014. In de buurt van Naussannes in de Dordogne.
   Jan

   Verwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !