maandag 15 juli 2013

That’s capercaillie!


Deze uitspraak hoorde we regelmatig afgelopen voorjaar toen ik samen met Sjoerd (
www.natuurflits.nl) in Zweden was om het auerhoen te fotograferen.Na de nacht te hebben doorgebracht in een hut of tent werden we de volgende morgen opgepikt door de fotograaf ter plaatse en spraken we de resultaten door. Regelmatig kwam het dan voor dat we ze wel gehoord en gezien hadden maar te vroeg (denk aan 2 of 3 uur s’nachts) of te ver weg, om ze goed te kunnen fotograferen.
Een nacht zag ik een haan tot in de vroege morgen vlak voor één van de tentjes baltsen (zeker tot een uur of 8!) alleen zat er die nacht juist niemand in de bewuste tent.
De volgende nacht werd de tent natuurlijk wel bemand maar helaas toen was de haan weer elders bezig. That’s capercaillie!
In tegenstelling tot het korhoen vind de balts van het auerhoen plaats in het bos. Een ander groot verschil is de grootte van het teritorium. Bij de korhoenders zijn deze klein en dichtbij elkaar. Bij het auerhoen zie je dat iederen haan wel over honderden vierkante meters beschikt. Lastig voor de fotograaf dus.
Daar komt dan ook nog eens de korte periode bij van 1 a 2 weken en het feit dat ze regelmatig vroeg stoppen of helemaal niet komen. Veel wind geeft ze bijvoorbeeld een onveilig gevoel (ze horen elkaar en vijanden niet goed) waardoor vroeg gestopt wordt.
Dat het lastig is om ze te fotograferen wisten we al want een zelfde reis in 2012 had helemaal geen foto’s opgeleverd. Dat jaar was het erg lang koud geweest en lag er nog teveel sneeuw die bewuste periode dat wij daar waren.
Maar dit jaar zouden de kansen keren dachten we.
De eerste nacht vertrokken we om 11:00 uur s’avonds naar de hut midden in de lek (balts gebied). Die nacht waren ze rond 2 uur aanwezig. Geweldig mooi om ze in de schemering te zien baltsen met dat prachtige geluid erbij. Maar helaas geen foto’s weten te maken.
Dit ging een aantal nachten zo door.
Gelukkig was er ook nog de mogelijkheid om ipv naar de auerhoenders, naar een lek van de korhoenders te gaan.
Dat hebben we dan ook 2 nachten gedaan om in ieder geval met wat foto’s terug te keren.

Toen brak de laatste nacht aan. De schuiltentjes weer verplaatst naar een stuk waar een haan het meest en het langste actief was.
En ja hoor ook deze nacht verscheen hij. Prachtig baltsend vlakbij de tent totdat zo rond 4 uur hij plotseling het bos in dook en verdween. Balen.
Maar gelukkig een half uur later keerde hij weer terug en kon ik eindelijk wat redelijke foto’s maken.
Gelukkig waren er dus ook nog andere soorten te fotograferen.
Nadat we terug kwamen van de korhoenders of de auerhoenders gingen we ontbijten. Om vervolgens rond 11:00 s’ochtends naar een hut te gaan waar de steenarend samen met allerlei zangvogeltjes langs kwamen. Hier vermaakte we ons tot een uur of zeven s’avonds waarna we gingen eten. Gelukkig hier nog wat meer foto’s kunnen maken.
Al met al een erg mooie reis met weinig slaap en veel fotografie. Jammer dat je er niet bij kon zijn Han.

 

 
Gr. Erik

2 opmerkingen:

  1. Prachtig verslag en foto's Erik!
    Was inderdaad jammer dat het mij niet lukte deze keer; helemaal als ik de resulaten zie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi erik, wat hebben genoten!!! en mooie foto's en ervaring rijker geworden.

    BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !