zondag 7 oktober 2012

ReeënbronstTerwijl de hertenbronst in Nederland alweer over zijn hoogtepunt heen is wil ik toch nog even wat beelden delen van de afgelopen reeënbronst. De bronst van de reeën speelt zich ongeveer af in de laatste twee weken van juli tot en met de tweede week van augustus.  Het voordeel voor de fotograaf is dat de reebokken iets minder alert zijn dan de rest van het jaar en daarom iets makkelijker op de foto te zetten zijn. Ze hebben hun aandacht volledig bij de geiten en willen daarom een fotograaf die in de bosrand zit wel eens over het hoofd zien .

De tijd dus om erop uit te gaan en reeën op de foto te zetten. Mijn voorkeur om dat te doen gaat uit naar de vroege ochtend. Het is dan nog lekker rustig in het bos en de reeën maken zich langzaam op om de dekking weer een beetje op te zoeken voor de komende dag. Ook kan je het geluk hebben dat er die nacht wat mist is ontstaan en er meteen een hele andere sfeer hangt in het bos of heideveld. Dit jaar heb ik een paar keer geluk gehad en hing er een dunne laag mist over het heideveld. Maar omdat de zon deze periode veel kracht heeft is het na zonsopkomst al na een paar minuten gebeurd met de mist. Het is daarom van belang dat je al voor zonsopkomst een ree voor je hebt staan die je dan tijdens de zonsopkomst kunt gebruiken als model. Ik heb meerdere keren een prachtige zonsopkomst mogen meemaken met mist maar op dat moment was er nergens een ree te bekennen. Maar zo af en toe heb je geluk en wist ik een ree in de mist tijdens zonsopkomst op de foto te zetten.Als er op de vroege ochtend geen mist is probeer ik toch gebruik te maken van het eerste licht van de dag. Ook hier is het maar een kort moment dat het licht echt mooi is en moet je snel handelen. Als de zon op een heldere dag opkomt wordt het licht al heel snel te hard. Dit houdt in dat het verschil tussen licht en schaduw zo veel is dat het storend wordt en niet mooi om te fotograferen. Ook dan heb je hooguit een half uur om je foto’s te maken.


Daarnaast probeer ik vaak nog wat te “spelen met het licht”. Onderstaande foto kon ik maken doordat de reebok voor een donker bosvak liep waar de zon nog niet op scheen. Alleen de bok en het gras werden door de zon belicht. Door een paar stops onder te belichten werd de omgeving nog donkerder en kreeg de reebok door zijn vacht een mooi gouden randje.   

Naast de sfeer en het licht probeer je, vooral tijdens de bronst, wat foto’s van het gedrag van de dieren te maken. Ook dit valt niet mee want de dieren zijn erg onvoorspelbaar. Het ene moment staan de bok en de geit gemoedelijk naast elkaar gras te eten en uit het niets beginnen ze ineens hele einden achter elkaar aan te rennen. Je moet dan net het geluk hebben dat ze langs jou rennen om er een geschikte foto van te maken. Negen van de tien keer gebeurd dat dus niet en rennen ze binnen enkele tellen honderden meters verder.

Tegen het einde van de bronst begint de heide ook langzaam te bloeien. Dit zorgt voor een mooie paarse setting. Dit jaar duurde het erg lang voordat de heide echt maximaal bloeide en was de bronst eigenlijk al voorbij. Toch probeer je dan de reeën nog op te zoeken en je merkt dat de bokken al weer een stuk voorzichtiger en alerter zijn.  


Al met al dit jaar weer een mooie reeënbronst mee mogen maken. Af en toe een paar prachtige ochtenden gehad met mist en mooie zonsopkomsten. Uiteindelijk ook nog van een mooie bloeiende heide mogen genieten. Nu mezelf opmaken voor (wederom) een tripje naar Engeland. Hier hoop ik net als vorig jaar de edelhertenbronst op de foto te mogen zetten. Een week lang de hele dag in het veld om herten te fotograferen! Hopelijk mogen we weer net zulke mooie momenten meemaken als vorig jaar toen twee herten voor onze neus met elkaar een groot gevecht aangingen.   

10 opmerkingen:

 1. Machtig prachtig, kerel!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooie sfeer en prachtig omschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi platen Rene. de foto met het gouden randje om het ree vond ik echt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterende serie René, waarbij foto 5 en 7 voor ons de favorieten zijn, veel plezier in Engeland.

  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Poeh...wat een geweldige beelden!! Zou je een paar foto's willen mailen naar grofwildfoto@gmail.com? Dan plaats ik deze foto's op de blog: grofwildfoto@blogspot.com

  groet, Pieter Wiegel

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Poeh...wat een geweldige beelden!! Zou je een paar foto's willen mailen naar grofwildfoto@gmail.com? Dan plaats ik deze foto's op de blog: grofwildfoto@blogspot.com

  groet, Pieter Wiegel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Incredible series of images. Stunning.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi René,

  Die tegenlichtopname is werkelijk weergaloos. Prachtig, kan niet beter denk ik.

  Groeten, Robert

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige beelden in mooi, kleurrijk decor, proficiat!
  We kijken er naar uit om nog eens samen op stap te gaan,
  Jacky en Martine

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !