zondag 28 oktober 2012

GDT Fotofestival

Gisteren teruggekomen van het GDT festival dat ieder jaar in het Duitse Lünen wordt gehouden. Voorafgaand aan het 2 daagse festival waar natuurfotografen vanuit de hele wereld naartoe komen om presentaties te geven is er op vrijdag de prijsuitreiking van de jaarlijkse fotowedstrijd van de GDT. In mijn ogen is dit toch wel één van de grotere natuurfotowedstrijden van Europa en hier komen de mooiste van de mooiste beelden voorbij. Al vele jaren volg ik deze wedstrijd op het internet en vorig jaar ben ik ook al één dag op het festival geweest en heb daar vele mooie beelden mogen zien.

 

Dit jaar ben ik niet alleen op de zaterdag geweest maar ook op de vrijdagavond. Edwin heeft namelijk ook meegedaan met de fotowedstrijd en heeft daar een “Highly commended” behaald in de categorie vogels met zijn drinkende baardman met de titel "Mission Impossible”. Een prachtig resultaat en ik wil hem hierbij nogmaals van harte feliciteren!! Ik weet hoeveel moeite hij hier de afgelopen jaren(!) voor heeft moeten doen en het is niet zomaar even een foto die je als een lucky shot kan beschouwen.  Hier is heel veel werk aan vooraf gegaan en dit heeft dus geresulteerd in een eervolle vermelding bij deze grote natuurfotowedstrijd. Well done Edwin!

 

 

Edwin was trouwens niet de enige Nederlander die in de prijzen is gevallen. Zo won Mees de Bruijne twee prijzen maar ook Marijn Heuts, Misja Smits, Theo Bosboom, Andrew George, Paul van Hoof, Jasper Doest en Bart Siebelink vielen in de prijzen. Toch leuk om te zien dat bij de categorie Planten en paddenstoelen het podium bijna vol stond met alleen maar Nederlanders!  Een geheel overzicht is te zien op de site van de GDT. Iedereen gefeliciteerd!

 

Tijdens het festival kunnen de bezoekers op zaterdag uit de winnaars van alle categorieën ook nog een “winnaar van het publiek” kiezen . Iedereen mag een stem uitbrengen wat volgens hem of haar de beste winnende foto is van het festival. En laat dit nou toevallig ook de foto van Edwin zijn! Dus op de zaterdagmiddag vlak voor de laatste presentatie van de dag mocht meneer Kats weer het podium op om onder luid applaus van het publiek zijn publieksprijs in ontvangst te nemen.  Dit geeft toch wel aan dat niet alleen de vakkundige jury het een mooie foto heeft gevonden maar ook de bezoekers van het festival dit een erg mooie foto vonden. Wederom proficiat!!

 

 

Dan het festival zelf. De dag wordt gevuld met meerdere presentaties van fotografen uit verschillende landen. Elke fotograaf heeft uiteraard zijn eigen onderwerp en deze zijn erg uiteenlopend. Zo heeft bijvoorbeeld Laurent Geslin het gehad over de natuur in de stad wat vrij gemakkelijk waar te nemen is en te fotograferen. Klaus Nigge gaf een presentatie over de steppe van Kazachstan waar de dieren al vanaf 1,5 km afstand voor je op de loop gaan.

 

Ook heeft Bence Mate in de ochtend een presentatie gegeven. Deze bekende Hongaarse jonge fotograaf staat bekend om zijn schuilhutten. Hij gebruik deze vooral om vogels te fotograferen. Ook liet hij zien hoe een onderwaterfoto met pelikanen die voedsel aan het zoeken zijn tot stand is gekomen. Hiervoor had hij geen schuiltent nodig maar wel een stellage waar hij zowel zijn camera en flitsers op gepaste afstand van de pelikanen kon bedienen om onderwaterfoto’s te maken. Helaas kwam hij erachter dat het water van het meer te troebel was om mooie foto’s te maken. De meeste mensen gaan dan op zoek naar een ander onderwerp maar Bence bouwde gewoon een waterzuiveringsinstallatie om het water helder te krijgen! Niet om het hele meer schoon te maken maar slechts een paar m3 water had hij genoeg aan. Je moet er maar opkomen. Geweldige denkwijze en doorzettingsvermogen om tot een prachtig resultaat te komen.

 

Een totaal andere aanpak had Bruno D’Amicis. Deze Italiaanse fotograaf trekt een paar maanden de bergen van midden Italië in om daar de natuurlijke bewoners van de bergen te fotograferen. Deze man wacht met gemak een paar dagen in een ijskoude schuilhutje om zo een glimp op te vangen van de wolven die daar leven. Niets geregisseerd of naar zijn hand gezet zoals Bence maar gewoon puur natuur. Ook heel mooi!

 

Hoogtepunten van de dag waren voor mij toch wel de laatste (twee) presentaties. In zekere zin hadden ze ook wel een beetje met elkaar te maken. De voorlaatste presentatie was van de ILCP (International Leauge of Conservation Photogaphers). Deze mensen proberen door middel van de kracht van natuurfotografie voorlichting te geven over de schoonheid van de natuur en ecosystemen. Hierdoor proberen ze overheden over te halen om bepaalde ecologische verwoestende beslissingen uit te stellen. De kracht van een natuurfoto kan zo sterk zijn dat dit ook daadwerkelijk gebeurd!!

 

Daarop volgend de prachtige serie van Florian Schulz. Deze fotograaf nam ons mee naar de Noordpool waar hij prachtige beelden van muskusossen, rendieren, robben en ijsberen liet zien. Ongelofelijk in wat voor omstandigheden zo’n man moet werken. Om op bepaalde plekken te komen is hij dagen met een slee onderweg die door honden word getrokken. Werken in temperaturen van ruim onder de 20 graden is geen uitzondering. Om de beurt posten bij de tent zodat de ene persoon kan slapen en de ander kijkt of er een ijsbeer niet probeert de tent open te scheuren. Om daar te komen en te overleven is al een hele opgaaf maar om dan ook nog met zulke mooie en bijzondere foto’s thuis te komen vind ik erg bijzonder.

 

Maar ook Florian probeert met zijn foto’s de problemen te laten zien die zich opdoemen in het Noordpoolgebied. De laatste jaren worden er verwoede pogingen gedaan om daar olie te winnen. Als er in zo’n gebied een ongeluk gebeurd zijn de gevolgen rampzalig. Het is daar 6 maanden van het jaar pikdonker, de stormen daar zijn van ongekende kracht en mocht er dus bijvoorbeeld een olieleiding stuk gaan kost dit vele male meer moeite om in een “normale” situatie zo’n lek te repareren. Veel mensen (ik ook) hebben hier geen besef van en Florian laat ons door middel van zijn fotografie zien hoe kwetsbaar dit ecosysteem is.

 

Gelukkig is het niet allemaal slecht nieuws. Florian liet ons ook onderstaand filmpje zien waar hij, volgens mij, de foto van zijn leven maakt. Neem even de moeite om het hele filmpje te kijken en voel ook even wat het is om een wereldfoto te maken!!

 

http://www.youtube.com/watch?v=kbBNAuhS1oY

 

Al met al hebben deze twee dagen weer een hoop positieve indrukken bij me achtergelaten en heb ik weer een hoop mensen ontmoet. Vaak "kende" ik ze al van het internet maar het was erg leuk om ze persoonlijk te ontmoeten. Natuurlijk ook leuk voor Edwin met het behalen van zijn prijzen. En om weer eens te zien dat het maken van natuurfoto’s zo van belang is om ook andere mensen deze schoonheid te kunnen laten zien.

 

Tot volgend jaar!!

8 opmerkingen:

 1. Zo... Heb even de diverse portfolio's bekeken maar wat een niveau!
  En daarom helemaal Wat een prestatie Edwin.
  Top man en een terechte winnaar!

  Mvg Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was heel de zaterdag op het festival, zal alle presentatie's en ben nog steeds onder de indruk. Kon ik al maar een deeltje van wat daar getoond werd.Toen ik de naam van Edwin hoorde noemen als winnaar zei ik tegen mijn gezelschap; he, dat is een facebookbekende! Een verdiende overwinning voor Edwin!
  Ilse Jacobs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om dit allemaal te lezen en ik zal op een later tijdstip de portfolio`s bekijken.
  Voor Edwin van harte gefeliciteerd met je prijzen, het is ook een schitterende foto.
  Ik ben nog niet zo lang aan het fotograferen, kijk mijn ogen uit hier,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hartelijk dank voor jullie reactie!!!

  Het festival is echt een aanrader en hopelijk zie en spreek ik jullie volgend jaar. Rene en ik zullen er vast wel weer zijn.

  gr. Edwin

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van harte met je geweldige prestatie Edwin. Zoals René al schrijft; je foto's komen zelden in een paar dagen tijd tot stand en dan mag je met recht van 'loon naar werken' spreken. En het winnen van een publieksprijs bij zo'n wedstrijd zegt vaak nog meer dan een categorie zelf.

  Complimenten trouwens voor het geweldig uitgebreide verslag hierover René!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd Edwin, ik hoorde het van je winst. Moeten een paar mooie dagen zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zeer uitvoerig en informatief verslag, René. En Edwin: Van harte gefeliciteerd met deze fantastische prestatie. Het is een prachtige foto!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hartelijk dank allen!!

  Edwin

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !