donderdag 3 mei 2012

Lange dagen in Zweden

Voor een tweede bezoek ben ik momenteel weer in het noorden van Zweden. Dit keer zijn Erik van Velden en Sjoerd Geelink mijn reisgenoten. Ging ik in februari vooral voor de steenarenden, dit keer is het hoofddoel de auerhoen balts. Dit schimmige schouwspel speelt zich ieder jaar zo ongeveer in deze periode af in bosrijke, heuvelachtig terrein. Aan de hand van statistieken van de afgelopen jaren zou het hoogtepunt deze week plaats moeten vinden. Er op af dus. Dat het geen gemakkelijke week zou worden was bekend want de balts speelt zich voornamelijk in het tweede deel van de nacht af en het voorjaar is hier duidelijk verlaat want er ligt op de meeste plaatsen nog zeker 50 cm sneeuw en de nacht temperaturen zijn nog flink beneden het vriespunt. Omdat de hanen snachts op de baltsplaats in de bomen slapen kunnen we niet anders dan voor middernacht de camouflagetentjes op te zoeken en zelf ook ter plaatse te overnachten. Nou, dat is een lastig aspect er bij. Om 23.00 uur lopen we met bepakking zo’n kilometer door het bos waarbij we om de haverklap in de sneeuw wegzakken. Dat blijkt hilarisch maar tevens dodelijk vermoeiend te zijn. De camaouflagetentjes zijn ongeveer 150 x 150 cm en ca 120 cm hoog. Eenmaal binnen is het een kwestie van spullen klaarzetten en goedgekleed de slaapzak induiken. De wekker staat iedere dag op 2.30 uur dus we kunnen 2 1/2 uur slaap pakken. Dat is gelijk alle slaap die we deze week per 24 uur zullen krijgen. Ongemakkelijk met flinke pijn is de botten van de harde bosbodem worden we zo rond half drie niet door de wekker maar door een baltsende auerhaan gewekt. Wat een waanzinnig mooi geluid is dat zeg. Naar buiten kijkend zien we af en toe een enorme schim maar door het duister helaas niet meer dan dat. Op het moment dat het licht enigszins fotografeerbaar wordt, zo tegen vier uur, stoppen de heren er mee. Probleem is dat er nog te veel sneeuw ligt en de auerhoen hennen er kennelijk nog niet aan te zijn. Jammer maar een en ander laat zich nu eenmaal niet dwingen. Zo rond acht uur stoppen we er elke dag mee waarna we de rest van de dag doorbrengen in de steenarendhut een stukje verderop. Ondanks dat we deze hut in daglicht gaan betreden blijkt het late voorjaar ons hier juist in het voordeel te zijn want er komen nog aardig wat zangvogels en af en toe een steenarend op het voer af. Het vrouwtje zit ondanks de kou al op eieren en het mannetje komt af en toe wat te eten voor haar ophalen. Dat eten wordt er door ons vooraf neergelegd in de vorm van slachtafval; wat uit de kluiten gewassen vetbollen zeg maar. Tot onze verbazing zien we de tweede dag dat meneer er met het vleesmes vandoor gaat. Oeps, dat was niet de bedoeling. Kennelijke hebben we deze per ongeluk in de sneeuw laten liggen. Het feit dat hij het mes precies goed in zijn klauw heeft geeft een hilarisch beeld.
Morgen is onze laatste van de vier dagen. Nog een kans op de auerhoen en dus nog een keer op de tanden bijten. Weer door de sneeuw en weer een koude nacht tegemoet. Eigenlijk tegen beter weten in maar wie niet waagt... PS: Vanwege tijdgebrek foto's in willekeurige volgorde en op de laptop bewerkt.

13 opmerkingen:

 1. Wat een fantastisch mooie foto's Han! Alleen nog maar op de laptop bewerkt? Dan ben ik benieuwd naar de thuisbewerkingen. Even afzien nog, hard werken maar het resultaat is er dan ook naar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige foto's Han. Moet weer een prachtervaring zijn geweest met die majesteitelijke vogels. Ben benieuwd naar het vervolg.

  gr,
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een diepe buiging voor jullie doorzettings vermogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontberingen, klasse hoor, dit doorzettingsvermogen.
  De foto met het mes, zon onverwacht moment, helemaal te gek!
  gr Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat een heerlijke trip was dit, als ik kon ging ik morgen weer ondanks de lange dagen..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor jullie reacties mensen!
  We zijn weer thuis en tijd om even weer bij te tanken. De komende tijd hopenlijk meer foto's hier.
  @Sjoerd: Goh, dat straalde je nu helemaal niet uit:-))

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Han,
  Je heb wel wat moeten doorstaan daar en wat een pech dat je de auerhaan niet voor de lens kreeg.
  De steenarendfoto's z'n echt schitterend, complimenten.
  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtplaten en ervaring. Jammer dat de auerhoen niet gelukt is, maar het geluid van de balts in de duisternis is een machtige ervaring. Dat mes is hilarisch!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ThanX,

  Op de laatste ochtend hebben we gelukkig wat foto's van een van de auerhanen kunnen maken. Daarover zsm meer. Ik ben nu vooral bezig met slapen:-))

  BeantwoordenVerwijderen
 10. WOW Wat gaaf Han,

  Petje af hoor! En wat een afzien.
  Ben heel benieuwd naar de Auerhanen maar rust eerst maar even uit hoor. Je bent ook de jongste niet meer ;-)

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !