zondag 31 juli 2011

Eikenprociessierupsen

Grote delen van Nederland gaan momenteel gebukt onder enorme hoeveelheden eikenprocessierupsen. Deze rups is de larve van Thaumetopoea processionea, een nachtvlinder. Deze vlinder legt zijn eieren in de toppen van eiken en zodra deze bomen in april in het blad komen, komen de eitjes uit. De rupsen gaan s’nachts in grote groepen op zoek naar eten; vandaar de naam processie. In dikke spinsels onder aan de boom komen ze gezamenlijk de dag door.


Naast de enorme vreetzucht worden de rupsen vooral gehaat vanwege hun brandharen die tot flinke jeuk en zelfs brandwonden kunnen leiden. Wil je meer weten over de indrukwekkende leefwijze van deze dieren; lees dan verder op de Natuurkalender.

Eind juni trok ik er zelf op uit om de diverse plekken in mijn eigen woonplaats te fotograferen. Mijn doel was om te laten zien hoe dicht deze rupsen de woonwijken naderen of beter; genaderd zijn. Meer eikenprocessierupsen op mijn website.


6 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Han,

  (Zag een type foutje dus even aangepast)
  Je hebt het rupsje er weer mooi opstaan.
  Zo op de foto lijkt het wel een lief aaibaar beestje ;-)

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. achter onze tuin staan 2 enorme eiken die bom vol zitten
  het is geen feest Han.
  Ik kan eigenlijk niet in de tuin werken zonder schade op te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wanneer je er gevoelig voor bent is het geen pretje deze rupsjes. Maar wat zijn het snoetige beestjes om te zien. Je laat een mooi overzicht zien hoe er het al is.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !