zondag 5 december 2010

Een kijkje achter de kranen-schermen

Zoals jullie hier hebben kunnen lezen ben ik afgelopen najaar intensief met de kraanvogels in Duitsland bezig geweest. Ik had toestemming om wat plekken te betreden die anders niet toegankelijk zijn en dat geeft natuurlijk meer mogelijkheden dan normaal. Op mijn website heb ik al de nodige beelden geplaatst maar nu wil ik even een kijkje achter de schermen geven.


Overdag was het een kwestie van observeren om er achter te komen waar de dieren s’morgens landen om te fourageren. S’nachts slapen de vogels in de natte veengebieden om bij het eerste ochtendlicht weer massaal op de wieken te gaan richting de akkers in de omgeving. Meestal zijn dit maïsakkers die net geoogst zijn en dus voldoende voedsel bevatten. Het zijn de minst fotogenieke plekken dus vandaar dat ik ook erg blij was met een locatie waar ik ze in een oud veengebied trof. Zie de foto’s hier eerder en op mijn website.

Uiteindelijk vond ik een maïsakker waar veel water in stond en daardoor dus al een heel stuk fotogenieker werd. Elke ochtend zag ik hier een grote groep kranen zitten en besloot dus ook dat dit de plek zou worden. Met wat materialen uit de omgeving maakte ik een camouflagehutje vanwaaruit alleen mijn lens nog zichtbaar zou zijn. Kraanvogels zijn enorm schuw en zien alles dus dit moest even nauwkeurig gebeuren. Een klusje waar je al snel twee uurtjes mee zoet bent.

 


Volgende ochtenden om vijf uur op en na het ontbijt op pad. Ik slaap altijd slecht zodra mijn gevoel op succes groot is en dat was nu dus ook het geval. Voordeel is dat er van verslapen geen sprake is.


In het pikkedonker heb je echt navigatie nodig om de juiste plek terug te vinden. Onderweg zie ik twee vossenogen in de koplampen van mijn auto oplichten. Ik zie echter ook dat er een dichte mist hangt; dat is even een tegenvaller. Bepakt met hoofdlamp, fotospullen, warme koffie, een pak brood en warme kleding leg ik de laatste meters te voet af en neem ik plaats in mijn nieuwe hutje. Het is goed koud dus ik maak dankbaar gebruik van de foto-zitzak; heerlijk zo’n ding.Om kwart over zeven klonken de eerste trompetter geluiden uit de richting van het veen en niet veel later, het is nog donker, komen de kranen overgevlogen. Het duurde echter niet lang of een tweetal kranen land vlak voor mijn tentje gevolgd door naar schatting 300 andere exemplaren. Ik kan je verzekeren dat dit momenten van kippenvel zijn. Maar ja, ook op het moment dat het licht begon te worden bleef die mist me parten spelen. Wat vreselijk zonde. Zit ik eindelijk eerste rang met kraanvogels tot op tien meter voor mijn lens; heb ik mist. Natuurlijk is dit mooi voor wat sfeerbeelden maar die heb je wel een keer.

Evenzogoed was het genieten die dag en heb ik met de D300s ook wat filmpjes gemaakt om een indruk te krijgen van de sfeer.  Zo heb ik een aantal dagen in dit hutje doorgebracht en hoewel er de nodige mooie foto’s uit zijn gekomen was er niet meer zo’n massale drukte voor de deur dan deze ochtend.
Meer beelden nu op mijn website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Uw reacties zijn onze motivatie !