woensdag 6 oktober 2010

Verrassing naast de autoHoewel de muskusossen het belangrijkste doel van deze reis waren hadden we natuurlijk ook oog voor wat de flora en fauna in Dovrefjell nog meer te bieden heeft. Daarbij zijn we menige berg op en af gereden. De jacht op sneeuwhoen en rendier was in volle gang dus de kans om wat te treffen was helaas niet al te groot. Toch was er het nodige te zien zoals klapekster, zeearenden, steenarend, ruigpootbuizerds, bonte kraaien, raven enz.
Op een van de bergen, we zaten op 1200 meter hoogte, hebben we genoten van het geweldige uitzicht maar vooral ook van het om de haverklap omslaan van het weer. Het ene moment keken we diep het dal in maar vijf minuten later zag je geen hand meer voor ogen . Op het moment dat we besluiten de afdaling in te zetten geeft René aan het gevoel te hebben dat we nog niet terug moeten gaan. Omdat je vooral als natuurfotograaf een goed gevoel nooit uit de weg moet gaan besluiten we om te draaien en de Berlingo weer wat klimwerk te laten doen. Na nog geen vijf minuten gereden te hebben weten we niet wat we zien. Van achter een stapel stenen zien we twee witte oortjes steken; een poolvos!De adrenaline slaat compleet bij ons toe en bedeesd maar snel maken we onze eerste beelden. De vos laat zich een aantal keer fotograferen waarna wij besluiten de auto strategisch neer te zetten in de hoop dat hij nog weer terug komt. Nou, daar hoefden we niet lang op te wachten.
Het duidelijk nog jonge dier komt al snel uit de dekking en wandelt rustig maar voorzichtig langs de auto. Rustig zoekt hij het terrein af waarbij hij af en toe op de stenen langs de afgrond gaat zitten. Met het mooie gedempte licht van dit moment geeft dat een mooie donkere achtergrond. In razend tempo knallen we onze kaartjes vol.Tijdens het fotograferen besef ik me maar al te goed dat dit echt een krent in de pap is. Poolvossen zijn zo goed als uitgestorven geweest in Noorwegen omdat zijn witte vacht erg populair was. Enige jaren terug is er een herintroductieproject gestart maar daarvan worden nog maar zeer zelden dieren waargenomen; laat staan in het wil geboren jongen zoals wij dat getroffen hebben. Hoe kan het anders in zulke enorm grote gebieden. Deze vos is inmiddels al ver op weg om zijn grijs/bruine zomervacht in de ruilen voor het maagdelijk wit; hoeveel mazzel kun je hebben.Na deze unieke ontmoeting is het gaan sneeuwen in de bergen en hebben we er nog twee dagen aan besteed in de hoop een nieuwe ontmoeting te mogen meemaken.Dat heeft alleen stalbenen en bevroren tenen opgeleverd. Maar wat maakt het uit; ik heb mijn foto’s van het jaar te pakken.Op de website staat de hele serie voor u klaar; In dit artikel al vast een voorproefje. Kijk ook eens op de website van René Koster. Dat verdiend hij want het was dankzij zijn voorgevoel dat we deze unieke ontmoeting mochten meemaken.

9 opmerkingen:

 1. Han ik beleef deze reis opnieuw, nu ik dit verslag lees, bedankt !!

  Ook het nagenieten is soms heerlijk, bedankt voor het aangename gezelschap tijdens deze reis!

  René Koster

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is echt genieten.ten eerste van je verhalen en nog meer van de foto`s!Allemachtig wat mooi zeg! Wat een ervaring zal dat geweest zijn.Dat is idd een HELE DIKKE krent in de pap. super.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. proficiat,:-))))

  ik zit hier met ingehouden adem te kijken:-)
  wauw wat gaaf

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Godsamme Han, wat een meevaller en prachtige beelden. Heel mooi licht op de witte rakker.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat moet je hartje in je keel hebben gezeten. Kon je de camera nog wel stik houden..in één woord..GENIETEN..wat een pracht aan foto's en je verhaal erbij..je moet het lezen maar wat wil je graag de foto zien..en dan zie je de foto en is het ohhhh, wat mooi. Gefeliciteerd met deze beelden..
  Grotjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, dat moet een geweldige ervaring geweest zijn. In 1 woord... fantastisch!!!
  Groetjes Jacqie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Overdonderd door de hoeveelheid reacties. Bedankt daarvoor mensen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Han, Wat een schiterende mooie serie! Kan begrijpen dat jou jaar niet meer stuk kan!
  Echt geweldig en wij genieten mee van deze prachtige foto's
  Groetjes, Gerrie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze foto's vindt ik echt geweldig. Soms moet je geluk afdwingen. TOP!
  Succes,
  groeten Edwin.

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !