woensdag 24 maart 2010

Liveverslag; een rustige dag


Vandaag valt het opeens flink tegen met de activiteit van de vogels; althans in het gebied dat we bezoeken. We rijden Huelva door om daar langs de oevers van een enorm lange pier op zoek te gaan naar vogels. Huelva zelf is een vreselijk vieze, zeg maar smerige industriestad; Pernis in het groot. Er wordt gas gewonnen of verwerkt en de vreselijke lucht zorgt onmiddellijk voor hoofdpijn. Onmiddellijk buiten de stad komen we echter weer aan de kust en rijden we de pier op. Overal ligt weer troep maar de vogels trekken zich er weinig van aan. We merken twee grielen op maar ze zijn ons te snel af en gaan op de wieken. Het zou symbool staan voor eigenlijk de hele dag. Op veel plaatsen zitten roodkopklauwieren maar echt alles is dermate schuw dat er geen eer aan te behalen is. Op de terugweg zien we in de zoutpannen een groep van ongeveer 200 flamingo’s fourageren. Ze laten ons te voet redelijk naderen maar de afstand blijft natuurlijk respectabel. Hier en daar in de groep zijn flamingo’s aan het baltsen.
Nadat we de stank van Huelva weer hebben getrotseerd duiken we een open bosgebied in waar veel hoppen, raven, kleine torenvalken, vossen en mangoesten zouden zitten. Zouden, want we zien helemaal niets. Ja, twee nachtegalen maar die missen we jammerlijk omdat we niet kunnen stoppen. Ook hier is het weer een grote bende. Aan alle kanten ligt afval, je kunt het niet eens zwerfafval noemen want hier wordt gewoon bewust huisvuil en huisraad gestort. Je ziet het helaas vaker in de mooie Europese natuurgebieden. Kan dat zelfde Europa hier nu niet eens wat aan doen?
Enigszins teleurgesteld besluiten we het laatste licht te benutten in een natuurgebied pal naast het Nationaal Park Donana. Ook hier in eerste instantie helemaal niets te zien. Toch hoort Jankees ineens een provenciaalse grasmus zingen. Ik meen hem hier een paar dagen terug al gezien te hebben maar twijfelde aan de determinatie. We besteden flink tijd aan deze fraaie zanger en dat werd beloond. Struikje voor struikje kwam hij dichterbij om uiteindelijk, vlak voor het laatste zonlicht zou verdwijnen, Schitterend mooi in een brem zitten. Klikkerdeklik…yes! Zo’n slot maakt deze hele dag weer goed.
Bijgevoegd wat beelden die vandaag gemaakt zijn. Natuurlijk lijkt het wellicht toch weer veel maar geloof me; dat is het niet voor hier.
4 opmerkingen:

 1. Ik hoop dat jullie de rest van de week meer geluk hebben dan vandaag! Bedankt voor het doorsturen van de kuifkoekoek...
  Gr,
  marc

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja ja maak ons maar lekker maarhet is wwel goed om te lezen hoe leuk het daar is en als je het zo leest krijg je er wel zin in om te gaan
  dus ga zo door met je verhalen
  Gr Ruud (de Boswachter)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Han,
  Had tot gisteren niet door dat je ons o pde hoogte houdt van je belevenissen in de Algarve e.o. Vandaag nog maar weer gekeken en je hebt alweer jou ervaringen weggetikt.
  Prachtig om te lezen en als ik de foto's zie denk ik niet: "Dat was een rustige dag"
  Al met al hebben jullie het zo te zien en lezen prima naar de zin. Veel plezier nog en vele mooie platen gewenst.
  Gr. Ronald Mengerink

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op de bovenste foto kan je in de bouwstijl duidelijk de Moorse invloed zien aan de sierlijke lijnen en bogen. Wel jammer dat mensen zoveel troep dumpen. Wat dat betreft geeft Zwitserland het goede voorbeeld, het is een stuk schoner. De 4e van boven en de onderste foto;wat een prachtige vogels!!
  Groeten, Astrid

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !