dinsdag 15 december 2009

Eagles in the mist

Vorige week ben ik in het kader van het ‘Zeearenden en meer’ project samen met Rein Hofman weer naar het noordoosten van Duitsland geweest in de hoop weer wat zeearenden te kunnen fotograferen. Het waren waterkoude dagen en dat was goed te merken. Al op de eerste dag hadden we succes met precies het licht wat we ons gewenst hadden. Misschien wat opvallend maar we hadden echt gehoopt om mistig, wat bedompt weer omdat dit zo goed bij deze vogels past. Hoe dan ook; de zon mocht deze dagen van ons achterwege blijven en dat lukte prima.
Toen we om zes uur richting schuilhut reden zagen we net buiten het dorp een vos wegrennen. Al snel zagen we dat hij aan het eten was van een net aangereden reegeit. Ongelooflijk dat zo’n dier dood wordt gereden op een weg waar je nauwelijks harder dan 40 durft te rijden en al helemaal niet in het donker. Maar goed; om eerlijk te zijn kwam het ons wel goed uit en na het dier met een detector op de aanwezigheid van lood te hebben gecontroleerd namen we het mee als prooi. Dit controleren doen we omdat er in Duitsland helaas nog met loodhoudende hagel gejaagd mag worden en we loodvergiftiging bij de zeearenden willen voorkomen. Het zal een druppel op de gloeiende plaat zijn maar Fred houdt zich strak aan deze door hem zelf opgelegde werkwijze. Je weet het maar nooit.
Vanaf een uur of zeven werden we weer gewekt door een roepende bosuil waarna al vrij snel de geweldige geluiden van de raven te horen waren. Het is elke keer weer genieten tot in mijn tenen als ik deze vogels hoor.
Om een lang verhaal kort te maken; ongeveer zestig raven kwamen op de prooi af en hebben het ree in drie uur tijd helemaal weggewerkt. Ongelooflijk! Twee onvolwassen zeearenden, een geringde en een ongeringde vergezelden de grote zangvogels en lieten zich uitgebreid fotograferen. Wat een dag was dit! De tweede dag hebben we in een andere hut doorgebracht maar helaas niets gezien. Op maandagochtend weer een paar uur in de hut van de eerste dag. De dieren waren vandaag een stuk voorzichtiger maar waren wel weer aanwezig. De mooiste resultaten waren echter reeds op de eerste dag gemaakt.
De hele serie is terug te vinden op mijn website maar kijk ook eens naar de fraaie foto’s van Rein.
1 opmerking:

 1. Wat kun je als je op " leeftijd " bent nog jaloers zijn.
  Om dit eens in het echt te zien, lijkt me helemaal geweldig.
  Ik doe het maar met de webcams. ;-)
  Dood doet leven zegt men, en dat is een feit.
  Maar in 3 uur, dat is snel.
  Dat ze daar nog met echt lood mogen schieten was me onbekend.

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !