vrijdag 9 oktober 2009

Terug naar de Oehoe(s)

Vanwege de geweldige ervaring ben ik afgelopen week terug geweest naar de plek waar ik de oehoes had aangetroffen. De hoop ze op een andere plek en onder betere lichtomstandigheden aan te treffen was zo groot dat ik er graag weer een flink stuk rijden voor over had.
Nu ik de plek goed ken was het zoekklusje snel geklaard en zaten er dit keer zelfs twee naast elkaar in een oude eik. Ook nu weer beide de jonge vogels van het nest van dit afgelopen voorjaar; zo weet ik inmiddels van de mensen van de plaatselijke vogelwerkgroep.
Tussen de zware buien door heb ik er weer een aantal foto’s aan overgehouden waar ik erg tevreden mee ben. Maar bovenal blijft het genieten om naar deze majestueuze vogels te mogen kijken.De oehoe begint het overigens steeds beter te doen en zal ook in Nederland naar verwachting steeds meer voet aan de grond gaan krijgen. Een geweldige ontwikkeling maar wel een die onze steun nodig heeft. Denk alleen maar aan het feit dat deze vogels graag broedplekken opzoekt waar gewerkt wordt of in de lange broedperiode gaat worden. Hier twee foto's; de rest staat op mijn website.Om de oehoe ontwikkelingen in ons land te volgen en ze te beschermen tegen invloeden van buitenaf is er onlangs de Oehoewerkgroep Nederland opgericht. Een van de taken die deze stichting Oehoewerkgroep Nederland op zich heeft genomen is het voorlichting geven over de oehoe. Om passend voorbeeld is het feit dat de oehoe in Duitsland de vorige eeuw zo goed als uitgeroeid is omdat mensen mogelijk verkeerde informatie over hem hadden. Men dacht bijvoorbeeld dat hij erg veel hazen ving; iets wat bij veel mensen niet in de smaak viel.
Voedselonderzoek toont echter aan dat de Oehoe nauwelijks hazen eet. Voornamelijk houtduiven, kraaien, ratten en af en toe zelfs jonge vossen vallen ten prooi aan de Oehoe. De Oehoe is dus eerder een vriend dan een vijand. De verkregen kennis kan middels lezingen, meewerken aan tentoonstellingen, schrijven van artikelen en natuurlijk via internet worden uitgedragen.
Ik ben zelf donateur van deze stichting geworden. Als u dat ook wilt doen, neem dan een kijkje op hun weblog.

3 opmerkingen:

 1. Heb afgelopen zaterdag met Gejo gesproken.
  Geweldig dat er werkgroep is opgericht.
  De foto's zijn prachig.
  Een geluksvogel ben je.
  Ik woon echt even té ver om een kijkje te nemen, maar anders...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de oehoe is wel heel speciaal
  vande week gezien in dierenpark blijdorp
  hij is enorm groot kon niet op de foto vanwege te hoge zit en gaas

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !