woensdag 2 september 2009

Nog steeds hoop voor de Herikerflier.

Gisteren was het dan zover; althans dat was de bedoeling. De gemeenteraad zou na zeven jaar praten eindelijk een beslissing nemen over het al dan niet instemmen met de komst van een mega bungalow park in de Hof van Twente. De halve Hof zat gekluisterd aan de radio te luisteren naar soepbattende fractieleiders en wethouder maar kwamen er opnieuw niet uit.
‘Soepbattend’ klinkt wellicht wat negatief maar ik moet zeggen dat er een goede en boeiende discussie plaats vond. En dat mag natuurlijk ook wel als we het hebben over een park wat bijna de oppervlakte van het huidige Goor heeft en, hoe je het ook wend of keert, een enorme impact gaat hebben op mens en natuur. Jullie begrijpen inmiddels dat ik mij het meeste zorgen maak over de natuur die hier verloren gaat. De Meene/Herikerflier zijn niet alleen maar een stel lege weilanden. Nee; in en rondom die weilanden, akkers, singels, bebossing en sloten bevind zich een grote rijkdom aan dieren en vogels. Een journalist schreef afgelopen week; ‘Bij het zien van het park in Bentheim wil je eerder geloven dat er meer bosuilen, bunzings, fretjes, reeën en ander wild te voorschijn komt dan nu het geval is’.Dit tekent wel goed de onbekendheid die mensen over en op dit gebied hebben. Het gebied waar we het hier over hebben en zal gaan verdwijnen als het park er gaat komen zijn, grofweg gezegd, weidegebieden. In dit soort gebieden komen geheel andere dieren en vogels voor dan in bosterrein. Natuurlijk kun je op een nieuw aangelegd park weer voor beplanting en waterpartijen zorgen en natuurlijk komen eekhoorntjes en vlaamse gaaien graag af op dit soort parken en het eten wat ze er kunnen meepikken. Maar die specifieke ‘weidesoorten’ zoals grutto, kievit, tureluur, bokje, enz. jaag je weg en krijg je er nooit meer terug. En laten dat nu juist de soorten zijn die de laatste jaren in ongelooflijk hard tempo achteruit gaan. Kijk, hoe mooi ook, soorten als de genoemde bosuil hebben gelukkig nog bos en dus leefruimte genoeg in onze gemeente. Je mag natuurlijk niet van iedereen verwachten hier kijk op te hebben maar het is op zijn minst opvallend dat in de afgelopen zeven jaar van discussie nog nooit iemand uit de politiek de plaatselijke vogelwerkgroep om een toelichting aangaande het gebied gevraagd heeft.
Maar goed; terug naar gisteravond. Nadat het CDA geen antwoord kon krijgen op hun vragen aangaande het in goede banen leiden van de verkeerstoename en de PvdA met eigen cijfers naar buiten kwam die een heel wat minder rooskleurig beeld gaven van de centjes die het park voor de gemeente zou gaan opleveren, werd het even stil in ze raadszaal. Het werd duidelijk dat het park zou worden afgeblazen als er nu gestemd zou zijn. Om dat te voorkomen kwam het CDA met een listige zet door voor te stellen de beslissing uit te stellen tot 22 november; waarvan acte.

2 opmerkingen:

 1. Beste Edwin en Han,
  Welgefeliciteerd met de prijs. Prachtige foto.
  Dank voor de reactie op de raadsvergadering.
  Helaas gaat het alleen om de centjes. Als die gaan tellen, telt de natuur niet meer mee.
  Hoe een raadslid kan spreken over "alleen maar" weilanden, is me een raadsel. Je zou beter verwachten van zo'n man. Hij zal zéker niet vragen over de flora en fauna in het Meenegebied. Hij ziet slechts euro's vliegen.
  De VVB strijdt door, zich gesterkt wetend door veel mensen, die beter nadenken over hun leefbaarheid in de omgeving.
  Wiesje Stork, lid van de VVB

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Best Edwin en Han, Hartelijk gefeliciteerd met de prijs. Prachtige foto.
  Han, dank voor de reactie over het bungalowpark.
  De raadsleden, die weilanden als onbelangrijk betitelen, zouden beter moeten weten. Flora en fauna zijn belangrijk in dit gebied. Gelukkig zijn er genoeg mensen, die er anders over denken en de VVB steunen in hun strijd tegen de komst van dit megapark.
  Wiesje Stork, lid van de VVB

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !