donderdag 27 augustus 2009

De spanning stijgt in de Hof van Twente

Ik heb al eens geschreven over de plannen van projectontwikkelaars om in mijn woonplaats een enorm groot bungalowpark te gaan bouwen. Dit reusachtige park moet verrijzen in het laatste weidevogelgebied wat Goor rijk is en aan de flanken van de Herikerberg; een fraai bosgebied waar je nog rond kunt lopen zonder al te veel mensen tegen te komen. Na zeven jaar discussiëren, lijkt het uur van de waarheid nu aangebroken te zijn want aanstaande dinsdag 1 september neemt de gemeenteraad van de Hof van Twente een definitief besluit. De Provincie Overijssel heeft inmiddels tegen het plan geprotesteerd en gestemd en het zal er dinsdag om gaan hangen wat de uitslag van dit hete hangijzer zal gaan worden.
De heren projectontwikkelaars hebben niets aan het toeval over gelaten en kosten nog moeite gespaard om de publieke opinie aan hun zijde te krijgen. Peperdure advertenties werden in kranten geplaatst en afgelopen weekend werden de politieke bonzen getrakteerd op een dagje werkbezoek aan een van hun andere parken, net over de Duitse grens. Zelfs de tot nu toe over dit onderwerp vrij kritische plaatselijke media lijken nu gevoelig te zijn voor de verwennerij van de heren en pakten afgelopen week uit met een grote goed nieuws show. ‘Prominente Gorenaren’ werd hun mening gevraagd en die waren allemaal voorstander van de komst van het park. Logisch als je alleen die mensen vraagt die er een economisch belang bij hebben; middenstanders wordt bijvoorbeeld een forse omzetgroei beloofd. Tegenstanders komen niet veel verder dan de ingezonden brieven en naar de mening van omwonenden, natuurliefhebbers, vogelwerkgroepen of een simpele natuurfotograaf is in deze niet handig om te vragen. Komen we natuurlijk gelijk weer op mijn standpunt en die ligt wellicht net zo voor de hand als die van die ‘prominente Gorenaren’. Ik zeg; niet doen.
Met de komst van het park gaat een belangrijk stuk natuurwaarde verloren. Met name de weidevogels hebben het de laatste jaren als erg moeilijk in ons land en ook hun laatste biotoop in Goor zal gaan verdwijnen. De gemiddelde Gorenaar die eens in de zoveel tijd eens met de auto door het gebied heen rijdt ziet alleen gras en maïs en kan zich niet voorstellen dat het gebied vele dier- en vogelsoorten herbergt. De projectontwikkelaars beloven in hun laatste advertenties wel dat ze de natuur gaan compenseren maar wat je ook doet; weidevogels krijg je er niet mee terug en bosgebieden hebben we nog wel bij ons.
Ik ben wel zo reëel door te stellen dat als een democratische meerderheid dan perse wil dat dit park er komt ik hoop dat de initiatiefnemers, maar vooral ook de Gemeente Hof van Twente er alles aan zullen doen om er echt iets moois van te maken en vooral de natuurwaarden die verloren gaan dan ook daadwerkelijk tegemoet te komen. De Gemeente wil zich graag als groene en toeristische trekpleister presenteren en het lijkt mij niets meer dan logisch om dan ook aan de natuurwaarden te denken. Mogelijkheden genoeg om aan natuurontwikkeling te doen waar inwoners en vakantiegangers van mee kunnen genieten. Nederland heeft vrij veel vogelkijkhutten; de Gemeente Hof van Twente heeft er niet een. Zomaar een voorbeeld.

Ik heb vanaf mijn jeugd genoten van het gebied rond de Herikerberg en de Meene en er heel wat weidevogelnesten beschermd en natuurfoto’s gemaakt. Ik hoop van harte dat de komende jaren te kunnen blijven doen en niet te hoeven zeggen; ‘gelukkig hebben we de foto’s nog’.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Uw reacties zijn onze motivatie !