woensdag 17 juni 2009

Karekieten maaien

Naast heel veel plezier ervaar ik elk jaar ook weer veel ergernis tijdens het voorjaar. Heerlijk is het om alle vogels druk in de weer te zien met het bouwen van nesten en het verzorgen van hun jongen. Als natuurfotograaf maar ook als natuurliefhebber kijk je dan met een heel andere blik naar natuurgebieden en plekken waar deze natuur zich kan ontwikkelen. Maar dan loop ik helaas ook regelmatig tegen de ergernissen aan. Nu was dit weer het geval in Raalte. Daar heeft de gemeente het in zijn hoofd gehaald om nu een complete rietkraag weg te maaien. Het meeste riet is inmiddels afgevoerd en gehakseld maar een paar dagen terug vlogen hier nog pa en ma karekiet in en uit om hun kroost van eten te voorzien. Dat ze dat nu niet meer hoeven te doen moge duidelijk zijn.
Dit is slechts een van de vele voorbeelden. Wat te denken van het platwalsen van een oever waar een ijsvogel zijn jongen in heeft zitten die ten dode opgeschreven zijn, het omkappen van een bosperceel waar een paartje raven zijn nest aan het bouwen was, het om willen zagen van een honderd jaar oude eik waar een bosuil in huist, het leegtrekken van sloten vol met beschermde salamanders en dergelijke. Ik begrijp heel goed dat het klussen zijn die een keer gedaan moeten worden maar waarom is het voor gemeentes en andere beherende instanties, bijvoorbeeld ook waterschappen, nu zo moeilijk om eens na te denken en dit soort klussen nog even een aantal weken uit te stellen zodat alles in alle rust kan uitkomen en uitvliegen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn?2 opmerkingen:

  1. ik heb er eens naar gevraagd bij een aantal mensen hier in zwolle, want ook de wetering hier in de buurt wordt zo "behandelt"...de reden die ze noemen is de vakantie...anders komt het werk niet voor de grote vakantie klaar...hier zou je toch woest om worden!!!!
    groetjes anne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik deel je mening volledig, Han. Hier in de Flevopolder heb ik dezelfde ervaringen en frustraties. Zou daar vanuit Natuurbehoud geen actie voor te ondernemen zijn?

    Mvg. Wim

    BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !