zaterdag 14 maart 2009

AA10 is niet meerMeerdere fotografen hebben de afgelopen maanden mogen genieten van deze geweldige vogel. AA10 is het ringnummer van deze ruim vier jaar oude zeearend die ook voor mijn lens geposeerd heeft.
Afgelopen week zat de vogel zo verzwakt in het veld dat Fred, onze man ter plaatse, hem heeft gevangen en naar een dierenarts gebracht heeft. Daar bleek de enorme vogel te verzwakt te zijn waarna besloten is hem in te laten slapen.
De eerste indruk was dat het dier aan artrose leed maar hoewel de uitslag van het bloedonderzoek nog binnen is vrezen we dat ook deze vogel aan loodvergiftiging ten onder is gegaan. Een belangrijk deel van de dood aangetroffen zeearenden in dit gebied leden hier namelijk aan. Loodvergiftiging ontstaat als een dier regelmatig prooien eet die door de jacht zijn omgekomen en in het veld achter zijn gelaten. In tegenstelling tot ons land mag er in Duitsland nog steeds met lood gejaagd worden.
Maar misschien zit ik er naast en dan horen jullie het nog van mij. Gelukkig zijn er nog vele andere zeearenden in het gebied maar eens te meer wordt duidelijk hoe kwetsbaar zelfs zulke grote vogels zijn.
Update: Inmiddels is uit onderzoek van het dier gebleken dat er in dit geval geen sprake was van loodvergiftiging. Een slecht genezen breuk in zijn vleugel heeft hem steeds verder doen verzwakken met dus dit trieste einde tot gevolg.

8 opmerkingen:

 1. Das mooi balen dan.

  In hoeverre speelt het voeren met aas bij de fotohut hierin een rol? Ik denk dat ik er wel van kan uitgaan dat dat met verkeersslachtoffers gebeurt?

  Han, goed dat jullie ook dit soort nieuws op je blog delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Marijn,

  Bedankt voor je reactie.
  Dat speelt geen rol gelukkig. Omdat we maar al te goed deze oorzaken kennen en om principiële redenen werken we alleen met verkeersslachtoffers. Punt is echter dat jagers vossen en dergelijke hier vaak in het veld achter laten; inclusief een pak lood onder de huid. Daar foerageren deze vogels en andere dieren op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Han

  Waarom laten de jagers vossen en dergelijke achter in de natuur dan. Kunnen ze die niet meenemen? Dan kunnen ze die dieren ook wel laten lopen.

  Groet Luuk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeg het maar Luuk, ik kan me zelfs nog voorstellen dat ze het goed bedoelen ook omdat de andere dieren er van kunnen eten. Aan de andere kant mag je toch aannemen dat ze beter moeten weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel erg triest om te horen Han. Gelukkig is loodhagel in Nederland al enige tijd verboden. Helaas in Duitsland nog niet, maar ik denk niet dat dit nog lang zal duren. In ieder geval heeft Fred gedaan wat hij kon en zal er erg ziek van zijn. Het gaat hem zeer aan het hart. da's duidelijk. Geweldige kerel.

  gr. Edwin

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jullie gaan er van uit dat het lood uit hagel opgenomen wordt in het bloed? Beetje wonderlijk is dat wel. Ik zou verwachten dat het snel uitgepoept wordt en de opname uit het metalisch lood in de darmen relatief klein is.
  Hoe staat het met de kwaliteit van het slib in de rivieren in Polen? In Nederland bevat dat op een heel aantal plaatsen veel stoffen als lood en bestrijdingsmiddelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Peter,
  Bedankt voor je bijdrage.
  Het is geen veronderstelling van ons maar een al jaren vaststaand feit dat dit helaas het geval is. Het lood hoopt zich in het lichaam op waarna het het dier heel langzaamaan fataal wordt.

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !