vrijdag 27 februari 2009

IJsvogelwand maken


In maart beginnen ijsvogels hun wintergebieden te verlaten om op zoek te gaan naar geschikte broedplekken. Die broedplekken liggen in ons land niet altijd voor het oprapen en hoe groter de populatie wordt hoe minder geschikte locaties er zijn. Hoewel we de grote van de populatie na deze relatief strenge winter nog maar af moeten wachten.
IJsvogel graven een holletje in een steile oever en kluiten van omgewaaide bomen. Om ze een handje te helpen steek ik elk jaar op enkele plaatsen een stuk oever af om ze zo geschikt te maken. In veel gevallen worden ze dan daadwerkelijk keurig bezet en zie je eind maart de ijsvogelbalts in volle glorie op die plek plaatsvinden. Dat geeft een goed gevoel en als tegenprestatie wellicht ook goede foto mogelijkheden.
Als je zelf ook zoiets wilt lees dan eerst deze handleiding (download pdf)en zorg dat je te aller tijde overlegt met de eigenaar cq beheerder van het perceel.

1 opmerking:

  1. Leuk dat je dit doet voor de ijsvogels. Hoop dat ze deze winter goed door zijn gekomen. De webcams van beleef de lente zijn ook weer online. Ook een van een ijsvogel.

    http://www.beleefdelente.nl/ijsvogel

    BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !