donderdag 25 december 2008

Wisselende broedsuccessen op de Farne eilanden


Zoals jullie weten bezoek ik al een aantal jaren de Britse Farne eilanden; de laatste twee jaar met meerdere fotografen in de vorm van een fotoreis. Het viel mij al op dat de hoeveelheid vogels af nam; vooral het aantal papegaaiduikers. Het volgende stuk haalde ik van internet en bevestigd het vermoeden.


De Farn-eilanden lijken dit jaar de uitzondering op de regel: de zeevogelkolonies deden het hier goed. Kolonies van vier soorten - Eidereend, Kuifaalscholver, Alk en Zeekoet - lieten een toename zien. Menig kolonie op de Britse eilanden heeft zwaar te lijden gehad van het koude voorjaar, de natte zomer en het gebrek aan zandaal, het hoofdvoedsel voor veel soorten. Maar bij de Farneilanden waren blijkbaar genoeg zandalen en dat heeft de vogels door het slechte weer gesleept.
Een soort die het slecht doet is de Papegaaiduiker: in vijf jaar tijd zijn die met eenderde afgenomen. Echter, er wordt een gezond aantal kuikens grootgebracht, maar er komen er te weinig terug na de winter. Om uit te vinden waar ze in de winter blijven en waarom er weinig terugkomen worden er nu Papegaaiduikers van satellietzenders voorzien.
Bron: BBC Science & Environment.

1 opmerking:

  1. Zijn toch wel goede berichten dat de zeekolonies zich wat meer uitbreiden.
    Ben idd. wel benieuwd waar die overige puffins verblijven.

    Zijn ze ook via de zenders te volgen dan ?
    Wat me opvalt in het filmpje, diepe nesten..!

    BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !