donderdag 18 december 2008

Gezond verstandDe spanning rondom de plannen om het laatste weidevogelgebied van Goor vol te bouwen met recreatiebungalows loopt verder op. Er is al heel wat discussie over geweest. Een projectontwikkelaar heeft een plan gemaakt om zelfs in deze tijden van recessie een grootschalig bungalowpark bestaande uit 350 bungalows en een grote golfbaan aan te leggen in een gebied wat bestaat uit weidegrond, singels en bos. Het is juist deze combinatie wat het gebied zo’n goed biotoop maakt voor weidevogels. Natuurlijk is dat in een jaargetijde als dit maar lastig te begrijpen maar naast de weidevogels vinden ook soorten als bokje, grote gele kwikstaart en klapekster hier hun broed en foerageergebied. Heel wat foto’s heb ik er al mogen maken; zoals het afgelopen jaar deze jonge grutto. Dat het juist met deze soort zo slecht gaat in ons land hoef ik u niet te vertellen.
De Provincie Overijssel heeft gisteren besloten definitief tegen het plan te stemmen; naar hun mening gaat er teveel natuur verloren met de komst van het park. De Gemeente Hof van Twente heeft zich in een vorige formatieperiode vóór de komst van het park uitgesproken; dit tot grote verontwaardiging van erg veel mensen en omwonenden. Het haalde zelfs meerdere keren de landelijke televisie met het programma Landroof. De gemeente heeft nu het laatste woord maar zal niet zomaar om het klemmende negatieve advies van de provincie heen kunnen. Ik als natuurliefhebber hoop van harte dat het gezond verstand zal zegevieren en vogels zoals deze grutto’s, na hun terugkomst uit de overwinteringsgebieden, niet weer op zoek moeten naar een ander restje geschikt biotoop omdat er nu zo nodig mensen moeten golven en recreëren op de plek waar zij het jaar ervoor uit een ei zijn gekropen.

4 opmerkingen:

 1. Er zijn genoeg mensen die gezond verstand hebben, maar het helaas niet goed gebruiken.
  Hoop in dit geval dat ze zich nog extra achter de oren gaan krabben, en realiseren wat nu echt het belangrijkste zal zijn.
  Gelukkig zijn wij altijd nog tevreden in onze tent ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb erg genoten van je kerstgroet.
  We zullen toch raar kijken als ze echt zulke prachtige lippen hadden / hebben ?
  Goed weekend, en vast ook goede feestdagen gewenst.
  Zie uit naar de vernieuwde web-site.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eh, mag ik hem gebruiken op mijn log?
  ( het filmpje )

  Mag ik ook een link zetten naar jullie log?
  Zodat er nog meer mensen kunnen genieten van jullie schitterende foto's?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. geweldig de foto's van Maha. Ken de Fraeylemaborg heel goed en woonde daar niet ver vandaan.
  De foto's van Han zijn onovertroffen. Hopelijk zal de gemeente Hof van Twente haar gezonde verstand gebruiken. We hebben de provincie in ieder op de website van Han gewezen. Nu de gemeente nog laten zien welke waardevolle zaken ze in eigen huis hebben.

  Henri

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !