dinsdag 11 november 2008

Pestvogels…ze komen er aan!


Elk winter zit ik weer vol spanning af te wachten of we weer bezoek krijgen van pestvogels. Deze fraaie vogels leven in de dichte taigabossen in noord Rusland en de bosrijke gebieden van Finland, Zweden en Noorwegen. In de winter eet hij bessen. In een slecht bessenjaar trekken de pestvogels naar het zuiden en zuidwesten. Dan komen deze prachtvogels bij ons eten van Gelderse roos of liguster. Soms zie je ze in geen jaren, en dan is er ineens weer een winter met een hele invasie aan pestvogels. Vroeger wist men met dit onverwachte optreden geen raad. ‘Onheilbrengers’; een Boheems schilderij uit ca. 1360 toont Madonna en het kindje Jezus met een pestvogel in zijn hand. Kort daarvoor werd de streek geteisterd door de pest. Mogelijk is toen de naam pestvogel ontstaan, en symboliseerde het schilderij de menselijke onmacht tegen de ziekte. Ook zouden pestvogels oorlog brengen. Toen in 1618 de Dertigjarige Oorlog uitbrak, verschenen er pestvogels op het strijdtoneel. Men noemde ze ‘Kriegsvögel’. Nu weten we beter en kunnen we er ons over verbazen hoe makkelijk ze te benaderen zijn. Dit laatste komt omdat ze in hun geboortestreken zelden een mens zien en dus ook geen enkele angst voor ons ontwikkeld hebben.
(bron: Vogelbescherming)

Door gebrek aan voedsel trekken deze vogels zuidelijk om daar hun magen te vullen en vetreserves voor de winter aan te maken. Welnu, de afgelopen weken zijn er al wat gezien in het noorden van ons land maar echte aantallen waren het nog niet. Maar zonet lees ik op het digitale ‘Rare Bird Alert’ dat er gisteren grote aantallen pestvogels zijn gesignaleerd in de Schotse hooglanden en net daaronder in Dunbar en omgeving.
Uit voorgaande jaren leert ons dit gegeven dat de kans groot is dat deze vogels ook ons land de komende dagen kunnen gaan bereiken. Vogelliefhebbers en – fotografen; u bent dus gewaarschuwd! Voor mij zijn ze meer dan welkom want echt tevreden over de foto’s die ik er tot nu toe van heb ben ik nog niet.

1 opmerking:

  1. Mocht willen dat ik ze zo mooi op de foto kreeg/ krijg.
    Meen te herinneren dat ze een aantal jaren idd. ook in een andere wijk met grote getale hebben gezeten.
    Hoop dus dat ze ook nu weer komen.

    BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !