dinsdag 4 november 2008

Giervalk in Nederland


Gisteren om vijf uur opgestaan. Rein Hofman belde me met de mededeling dat er een giervalk gezien was in de Groninger kwelders en of ik zin had om een poging te wagen. Nou, ik ben niet zo'n soortenjager maar voor een giervalk veranderd er wel het een en ander.
Het zal inmiddels jaren geleden zijn dat er een gezien is in ons land en een van die eerdere waarnemingen hadden we zelf ontdekt op Schiermonnikoog. De volgende dag zat de veerboot propvol met vogelaars.
Maar goed; gisteren dus op giervalkenjacht. Het weer was natuurlijk weer niet best; slecht licht. Bij aankomst stond een grote groep vogelaars op de dijk te kijken naar een mega klein stipje ver weg op de kwelders; dat was hem dus
Wij besloten ons elders op te stellen; op een plek waarvan we vermoeden dat hij er ooit zou gaan zitten. Een van de weinige paaltjes in het slik. Nog steeds ver weg maar voor een giervalk...
Na uren schiet Rein overeind...; 'daar is ie'. Een valk vliegt van achter over de dijk van ons af richting paal en gaat er zitten. Onze camera's rammelden volop maar al snel zagen we dat het slechts een slechtvalk betrof. (jaja, we worden verwend)
Weer een paar uur verden hadden we dan toch echt geluk. Daar zat ie dan toch echt; ongelooflijk wat een bakbeest. Een valk zo groot als een buizerd; misschien nog wel iets groter. Af en toe vliegt hij op en knalt hij als een F16 door een groep brandganzen. De hele kwelder in paniek; overal vliegen de vogels op. Wat is dit mooi!
De plaatjes zijn zwaar gecropt en gelukkig maakt de omgeving nog veel goed met de uitgebloeide distels en de vluchtende ganzen op de achtergrond. Maar bovendien...tis wel een giervalk he!
Op mijn website staan nog wat meer plaatjes.

2 opmerkingen:

 1. Had het op waarneming gelezen.
  Was niet in de gelegenheid.
  Geniet hier gewoon even mee, zoals die op het paaltje land.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie uitleg hoe zo,n foto tot stand komt en mooie foto,s
  gr Ton

  BeantwoordenVerwijderen

Uw reacties zijn onze motivatie !